Uanset om du er leder eller medarbejder, skal du dagligt skal træffe mange beslutninger, arbejde med skiftende agendaer, komplekse problemstillinger og et højt tempo.
Mindfulness og meditation kan beskytte dig imod stress i en hektisk hverdag. Meditation, er en vigtig måde at praktisere mindfulness på. Det ændrer hjernen.
Forleden læste jeg en meget spændende artikel i Harvard Business Review om netop dette emne -”Mindfulness can literally change your brain”.
Forskere ved University of British Columbia og Chemnitz University of Technology dokumenterede i 2011 videnskabeligt, at regelmæssig mindfulness ændrer hjernen.
Resultaterne fremkom på baggrund af data fra mere end 20 undersøgelser af personer, der dyrker mindfulness regelmæssigt.
Der er 2 områder i hjernen - ud af 8 påviste – der især er relevante for personer der arbejder eksempelvis som ledere.
Det ene område påvirker din selvregulering, altså evnen til fokuseret opmærksomhed samt mental fleksibilitet. Området hænger sammen med evnen til at lære af dine erfaringer, så du træffer bedre og mere kvalificerede beslutninger.
1. Når man arbejder under usikre og hurtigt skiftende forhold, er det særlig vigtigt at denne del af hjernen fungerer godt.
Mange af os oplever et stigende tempo og hastige forandringer på trods af, at vi har flere hjælpemidler end tidligere. Det stiller krav til os, også som ledere, vi skal træffe hurtige beslutninger, arbejde fokuseret, være fleksible, opmærksomme, følelsesmæssigt kontrollerede og nærværende.
2. Det andet område styrer vores følelser og hukommelse, og det er også her, at nye ideer opstår. Har du oplevet, at når du er stresset eller har travlt, er det sværere at huske? Det er et tegn på at netop dette område i hjernen er belastet. Ved en længerevarende stress eller følelse af travlhed, begynder dette område at skrumpe.
Området i hjernen er med til at regulere, hvor modstandsdygtige vi er – en anden vigtig evne i erhvervslivet.
Hjerneforskere har ydermere påvist, at mindfulness og meditation påvirker de områder i hjernen, hvor vores opfattelse, kropsbevidsthed, smerte tolerance, følelsesregulering, nysgerrighed, kompleks tænkning og selvfølelse reguleres.
Hvad kan du selv gøre?
Beslut dig for, om du har lyst til at prøve og husk, det er ikke et quickfix. Det kræver træning ligesom andre vaner.
Find et fast sted hvor du kan træne uden at blive forstyrret. Pas på med at starte for ambitiøst ud, så du mister modet. Start med 5 minutter et par gange om dagen. Gør det dagligt i den første uge og sæt det derefter langsomt op.
Der findes forskellige apps, du kan downloade, og starte din egen træning. Jeg kan personligt anbefale Lars Damkjærs app Nærvær eller den app, der hedder Calm.
Du kan også læse mine 5 tips for at hente inspiration til din træning.
Comments